Witajcie. Jesteśmy nowymi uczniami i chcielibyśmy ożywić nieco szkolny blog kulinarny. Zapraszamy do wykonania naszych pysznych drożdżówek z serem.
Składniki na ciasto:
mleko 220g
drożdże 40g
cukier 100g
mąka pszenna 500g
olej 50g
jajo 1 szt
sól 1/2 łyżeczki
Mąkę przesiewamy z solą. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i mieszamy z 2 łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z cukrem. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Składniki na nadzienie serowe:
ser biały 500g
cukier 80g
cukier wanilinowy 1szt
jajo 1szt
śmietana 12% 100g
Ser ucieramy z resztą składników.
Wykonanie drożdżówek:
Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy z każdej części kulę. Kulę ciasta spłaszczamy, robimy szklanką wgłębienie i dodajemy nadzienie serowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 10-15 minut.