Łomnicańskie pierogi

Polecamy przepis na łomnicańskie pierogi. Wykonane są z ciasta z tartych ziemniaków z nadzieniem z sera twarogowego.



Składniki:
Ziemniaki 2-3kg
Ser biały 0,5kg (może być też bryndza)
Jaja 2szt
Mąka 3 łyżki
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko 2 łyżki
sól
Gaza do odciśnięcia ziemniaków

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Tarte ziemniaki przecisnąć przez gazę. Wyciśnięty sok odstawić na 15 minut. Powoli zlać sok z ziemniaków a skrobię z dna naczynia dodać do ziemniaków. Dodać mąkę zwykłą i ziemniaczaną, jajka oraz mleko, wyrobić jednolite ciasto. Ser rozetrzeć widelcem i doprawić solą i pieprzem.
Odrywać niewielkie porcje ciasta, lekko spłaszczać na dłoni, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać, formując podłużne kluski. Kluski układać na desce oprószonej mąką.
Pierogi gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie (od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 8-10 minut). Podawać ze skwarkami.