Pierogi drożdżowe z kurczakiem

Potrawy półmięsne to nie tylko pierogi z mięsem i pyzy nadziewane... Nasz dzisiejszy pomysł na obiad to pyszne, chrupiące pierogi z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kurczaka i warzyw. Polecamy.


Składniki na ciasto:
mąka pszenna 3szkl
woda 1szkl
drożdże 50g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki

Nadzienie:
pierś z kurczaka 4szt
cukinia 1szt
cebula 1szt
papryka czerwona 1szt
ser żółty 150g
pieczarki 300g
olej 3 łyżki
sól, pieprz

Sposób wykonania ciasta:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. W garnuszku podgrzać wodę, dodać drożdże i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Sposób wykonania nadzienia:
Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Dodawać kolejno pieczarki, paprykę, cukinię, pierś z kurczaka i chwilkę smażyć.


Farsz doprawić solą i pieprzem, ostudzić i dodać tarty ser żółty.

Sposób wykonania pierogów:
Ciasto wałkować cienko, wykrawać kwadraty, nakładać porcję nadzienia i formować pierogi.



 Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z surówką.