Tarta z jabłkami

W ramach naszej innowacji jako pierwszy na warsztat wzięliśmy Światowy Dzień Jabłka. W ramach tego święta dzielimy się przepisem na przepyszną tartę z jabłkami.


Składniki:
mąka pszenna 300g
masło 200g
cukier puder 50g
żółtka 3szt
jabłka 4-5szt
cynamon
syrop cukrowy (1/2 szklanki cukru w 1szkl wody)

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem. Dodać żółtka, cukier i zarobić ciasto. Ciasto kruche schłodzić minimum 1 godz. w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. 
Syrop cukrowy gotować do odpowiedniej gęstości, dodać cynamon.

Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Poukładać pokrojone jabłka. Całość posmarować syropem. Ciasto piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Tartę można podawać z lodami lub bitą śmietaną. 
Z tego samego przepisu wykonaliśmy również małe tartaletki.