Jabłecznik z galaretką

Biszkoptowe ciasto z warstwą prażonych jabłek i galaretką.... Polecamy 



Składniki:
5 jaj
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

jabłka 1,5kg
galaretki cytrynowe 4szt

Oddzielić białka od żółtek, obydwie mąki przesiać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka i mąki i delikatnie zamieszać. Biszkopt wylać do formy i piec do suchego patyczka na złoty kolor (35 minut w temperaturze 175 stopni). Biszkopt ostudzić.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dusić do miękkości. Do jabłek dodać dwie galaretki w proszku, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. W razie potrzeby jabłka dosłodzić (nasze były bardzo słodkie więc nie dodawaliśmy już cukru).
Pozostałe dwie galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć jabłka i zalać ciasto tężejącą galaretką.