Pyszny przepis na zupę gulaszową z dodatkiem warzyw. Bardzo nam smakowała. Przepis jak zwykle zaczerpnięty z Kuchni Lidla (to nasza ulubiona inspiracja).
·
szynka wieprzowa – 1 kg
·
mielony kmin rzymski (opcjonalnie kminek) – 2 łyżeczki
·
ugotowana ciecierzyca – 300 g
·
cebula – 3 szt.
·
czosnek – 3 ząbki
·
mąka pszenna typu 650 – 40 g
·
masło – 60 g
·
mielona papryka ostra – 1 łyżeczka
·
liść laurowy – 4 szt.
·
pomidory w puszce pellati – 400 g
·
świeża kolendra – 1 pęczek
·
młoda kapusta – 1 szt. (mała)
·
cytryna – 1 szt.
·
olej słonecznikowy
·
sól
·
pieprz biały
Schab kroimy w paski o grubości około 1 cm, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na gorącym oleju. Do garnka ze schabem dodajemy paprykę, liść laurowy, czosnek posiekany w plastry i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Podlewamy całość wodą, przykrywamy pokrywą i dusimy około 20 minut.
Kapustę siekamy w grubą kostkę i dodajemy do podduszonego schabu. Gotujemy około 10 minut.
Na koniec
dodajemy pomidory, ugotowaną ciecierzycę, dolewamy wodę i zagotowujemy. Zupę
doprawiamy solą, pieprzem, kminem oraz skórką ze sparzonej cytryny. Masło
przysmażamy z mąką i partiami dodajemy do gulaszu. Po nałożeniu na talerz zupę
posypujemy siekaną kolendrą.