Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami

Pyszny przepis na zupę gulaszową z dodatkiem warzyw. Bardzo nam smakowała. Przepis jak zwykle zaczerpnięty z Kuchni Lidla (to nasza ulubiona inspiracja). 


·           szynka wieprzowa – 1 kg

·           mielony kmin rzymski (opcjonalnie kminek) – 2 łyżeczki

·           ugotowana ciecierzyca – 300 g

·           cebula – 3 szt.

·           czosnek – 3 ząbki

·           mąka pszenna typu 650 – 40 g

·           masło – 60 g

·           mielona papryka ostra – 1 łyżeczka

·           liść laurowy – 4 szt.

·           pomidory w puszce pellati – 400 g

·           świeża kolendra – 1 pęczek

·           młoda kapusta – 1 szt. (mała)

·           cytryna – 1 szt.

·           olej słonecznikowy

·           sól

·           pieprz biały

 

Schab kroimy w paski o grubości około 1 cm, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na gorącym oleju. Do garnka ze schabem dodajemy paprykę, liść laurowy, czosnek posiekany w plastry i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Podlewamy całość wodą, przykrywamy pokrywą i dusimy około 20 minut.

Kapustę siekamy w grubą kostkę i dodajemy do podduszonego schabu. Gotujemy około 10 minut.

Na koniec dodajemy pomidory, ugotowaną ciecierzycę, dolewamy wodę i zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, kminem oraz skórką ze sparzonej cytryny. Masło przysmażamy z mąką i partiami dodajemy do gulaszu. Po nałożeniu na talerz zupę posypujemy siekaną kolendrą.