Dzisiaj postanowiliśmy zabawić się w kuchni barwnikami - naturalnymi ze szpinaku. Pierogi wyszły nam pyszne a dzięki zielonemu kolorowi uzyskanemu ze szpinaku wyglądały bardzo ciekawie. Polecamy
Ciasto:
- 200g siekanego, mrożonego szpinaku
- 450g mąki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 3-4 łyżki ciepłej
wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- Mięso z łopatki 1kg
- Cebula 1szt
- Olej 3 łyżki
- Pieprz, Sól
Sposób wykonania:
Mięso umyj, pokrój w kostkę,
upiecz z przyprawami, ostudź. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju do
zrumienienia. Zmiel mięso z cebulą, dopraw farsz. Szpinak
zmiksuj razem z wodą, która wyciekła. Dzięki temu ciasto będzie miało soczyście
zielony kolor. Na
stolnicę przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj szpinak, sól i olej i zagnieć na
gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto
rozwałkować i lepić pierogi z nadzieniem. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie,
podawać z okrasą z boczku.