Zielone pierogi z mięsem

Dzisiaj postanowiliśmy zabawić się w kuchni barwnikami - naturalnymi ze szpinaku. Pierogi wyszły nam pyszne a dzięki zielonemu kolorowi uzyskanemu ze szpinaku wyglądały bardzo ciekawie. Polecamy

Ciasto:

  • 200g siekanego, mrożonego szpinaku
  • 450g mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3-4 łyżki ciepłej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  •  Mięso z łopatki 1kg
  • Cebula 1szt
  • Olej 3 łyżki
  • Pieprz, Sól 

Sposób wykonania:
Mięso umyj, pokrój w kostkę, upiecz z przyprawami, ostudź. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju do zrumienienia. Zmiel mięso z cebulą, dopraw farsz. Szpinak zmiksuj razem z wodą, która wyciekła. Dzięki temu ciasto będzie miało soczyście zielony kolor. Na stolnicę przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj szpinak, sól i olej i zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować i lepić pierogi z nadzieniem. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie, podawać z okrasą z boczku.