Zapiekane jabłka nadziewane masą pyszności

Przepyszne jabłka nadziewane bakaliami. Zrobiliśmy je w wyjątkowo zimny dzień i bardzo poprawiły nam humor. Polecamy
Oryginalny przepis pochodzi z Kuchni Lidla

SKŁADNIKI

  • orzechy włoskie – 30 g
  • orzechy pistacjowe – 30 g 
  • musli owsiane – 20 g
  • banan – 1 szt.
  • jabłka – 6 szt.
  • masło – 60 g
  • cytryna – 1 szt.
  • suszone daktyle – 4 szt.
  • suszone morele – 6 szt.
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • cynamon – 1 szczypta
  • goździki – 4 szt.
  • świeży imbir  

Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok. Orzechy włoskie i pistacje delikatnie kruszymy lub grubo siekamy. Morele, daktyle, imbir siekamy. Banana kroimy w kostkę. Orzechy i owoce dodajemy do masła. Doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Zagotowujemy. Farsz ściągamy z ognia i dodajemy musli. Mieszamy. Z jabłek ścinamy górę, środek wydrążamy. Faszerujemy jabłka i przykrywamy odciętą częścią. Jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wlewamy na blachę odrobinę wody. Blachę z jabłkami wkładamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.