Przepyszne jabłka nadziewane bakaliami. Zrobiliśmy je w wyjątkowo zimny dzień i bardzo poprawiły nam humor. Polecamy
Oryginalny przepis pochodzi z Kuchni Lidla
SKŁADNIKI
- orzechy włoskie – 30 g
- orzechy pistacjowe – 30 g
- musli owsiane – 20 g
- banan – 1 szt.
- jabłka – 6 szt.
- masło – 60 g
- cytryna – 1 szt.
- suszone daktyle – 4 szt.
- suszone morele – 6 szt.
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- cynamon – 1 szczypta
- goździki – 4 szt.
- świeży imbir
Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy skórkę
otartą z cytryny i wyciśnięty sok. Orzechy włoskie i pistacje delikatnie
kruszymy lub grubo siekamy. Morele, daktyle, imbir siekamy. Banana kroimy w
kostkę. Orzechy i owoce dodajemy do masła. Doprawiamy cynamonem, gałką
muszkatołową i goździkami. Zagotowujemy. Farsz ściągamy z ognia i dodajemy
musli. Mieszamy. Z jabłek ścinamy górę, środek wydrążamy. Faszerujemy jabłka i
przykrywamy odciętą częścią. Jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Wlewamy na blachę odrobinę wody. Blachę z jabłkami wkładamy na 20-25
minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.