Na deserek polecamy pyszną szarlotkę sypaną, zapiekaną w kokilkach. Przepis pochodzi w Kuchni Lidla.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna pełnoziarnista – 1 szklanka
- bułka tarta – 1 szklanka
- cukier trzcinowy – 0,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- jabłka – 1,5 kg
- cynamon – 0,5 łyżeczki
- masło – 150 g
NA WIERZCH CIASTA
- płatki migdałowe – 3-4 łyżki
- cukier trzcinowy – 2 łyżki
DO OBSYPANIA TORTOWNICY
- masło – 1 łyżka
- bułka tarta – 2 łyżki
Formę smarujemy masłem i
oprószamy bułką tartą. W dużej misce mieszamy bułkę
tartą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki, a
następnie ścieramy na tarce. Mieszamy razem z cynamonem. Połowę suchych składników
przesypujemy do foremek. Następnie wykładamy jabłka, delikatnie ugniatając je
łyżką. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę suchych składników. Na wierzch
ścieramy na tarce zmrożone masło. Obsypujemy płatkami migdałowymi oraz cukrem
trzcinowym. Ciasto wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 35minut. Studzimy przy
uchylonych drzwiczkach piekarnika.