Przepyszne placuszki roti ze schabem i buraczkami

 Łakomczuchy stale się rozwijają kulinarnie. W ostatnim czasie poznawali dania kuchni lekkiej, prozdrowotnej oraz uczyli się przygotowywać potrawy kuchni staropolskiej w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu. Zapraszamy

Przepis na to danie znaleźliśmy na stronie kuchni Lidla. Polecamy


Schab pieczony:
schab 500g
pieprz ziołowy lub cytrynowy 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
sól
olej 4 łyżki

Placuszki:
mąka pełnoziarnista 1 szklanka
mąka pszenna 1/2 szklanki
woda 3/4 szklanki
sól 1 łyżeczka

Pasta z pieczonych buraków
buraki 4szt
ser feta 200g
papryczka chili 1/2 szt
świeże zioła: kolendra i natka pietruszki
sól, pieprz

Dodatkowo:
pestki słonecznika 3 łyżki
rukola 2 garści
ogórek 1szt

Sposób wykonania:
Schab nacieramy przyprawami i musztardą. Obsmażamy z każdej strony i  wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 45 minut. Mięso wyciągamy, studzimy i kroimy w cienkie plastry.

Placuszki:
Oba rodzaje mąki mieszamy z wodą i solą i wyrabiamy ciasto.  Odstawiamy na 15 minut. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. Rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Rozgrzewamy patelnię i na dużym ogniu, bez dodatku tłuszczu, smażymy placki przez 20 sekund z każdej strony. 

Upieczone buraki ścieramy na tarce. Ser feta kruszymy. Papryczkę chili siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem.


Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. Na każdy placek nakładamy kolejno: rukolę, pastę z buraków, plasterki schabu i plasterki ogórka. Skrapiamy oliwą i posypujemy pestkami słonecznika.