Dzisiaj postanowiliśmy wypróbować przepis Lidla na pieczone pierogi z kurkami. Były pyszne. Polecamy
PIECZONE PIEROGI Z KURKAMI
CIASTO
·
mąka pszenna – 300 g ·
masło – 150 g ·
kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki ·
jajko – 1 szt. FARSZ
·
czosnek – 1 ząbek ·
kurki – 300 g ·
świeży tymianek – 2 gałązki ·
sól – 1 szczypta ·
pieprz – 2 szczypty ·
kwaśna śmietana 18% – 1½ łyżki ·
natka pietruszki – 1 pęczek |
DODATKOWO
·
mleko – 3 łyżki · jajko – 1 szt. ·
sól, pieprz, świeży tymianek · olej – do smażenia |
Mąkę łączymy na desce z twardym, mocno schłodzonym masłem pokrojonym w
kostkę. Siekamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i śmietanę. Mieszamy. Ciasto wyrabiamy na desce do uzyskania jednolitej masy, owijamy folią
spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut. Drobno posiekany czosnek blanszujemy na głębokiej patelni na rozgrzanej
oliwie. Dodajemy kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek.
Smażymy do odparowania wody, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy i zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy
drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do
miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie oprószonym
mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy
10 cm. Lepimy pierogi. Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy
jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.