Pieczone pierogi z kurkami

Dzisiaj postanowiliśmy wypróbować przepis Lidla na pieczone pierogi z kurkami. Były pyszne. Polecamy



PIECZONE PIEROGI Z KURKAMI 

CIASTO

·           mąka pszenna  – 300 g

·           masło – 150 g

·           kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki

·           jajko – 1 szt.

 

FARSZ

·           czosnek – 1 ząbek

·           kurki – 300 g

·           świeży tymianek – 2 gałązki

·           sól – 1 szczypta

·           pieprz – 2 szczypty

·           kwaśna śmietana 18% – 1½ łyżki

·           natka pietruszki – 1 pęczek

 

DODATKOWO

·           mleko – 3 łyżki

·           jajko – 1 szt.

·           sól, pieprz, świeży tymianek

·           olej – do smażenia

 


 

Mąkę łączymy na desce z twardym, mocno schłodzonym masłem pokrojonym w kostkę. Siekamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i śmietanę. Mieszamy. Ciasto wyrabiamy na desce do uzyskania jednolitej masy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut. Drobno posiekany czosnek blanszujemy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek. Smażymy do odparowania wody, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy i zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy 10 cm. Lepimy pierogi. Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.