Nieco zdrowszy kotlet schabowy z mizerią

Bardzo smakował nam schab w nieco zdrowszym wydaniu. Zainspirowaliśmy się przepisem z Kuchni Lidla. Danie wyszło przepyszne. Polecamy



schab w plastrach – 4 szt.
mleko – 1 l
cebula – 2 szt.
jaja – 2 szt.
otręby pszenne – 4 łyżki
mąka pszenna razowa – 1 łyżka
płatki migdałów – 2 łyżki
natka pietruszki
sól, pieprz, olej  

MIZERIA

długi ogórek – 1 szt.
jogurt naturalny – 200 g
miód – 1 łyżka
musztarda – 1 łyżka
świeży koperek
sól, pieprz

Kotlety rozbijamy, namaczamy przez minimum 2 godziny w mleku z dodatkiem pokrojonej w plastry cebuli, soli i pieprzu. Wyjmujemy je i osuszamy na ręczniku papierowym.  Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę wysypujemy na talerz z otrębami i płatkami migdałowymi oraz posiekaną pietruszką. Plastry schabu obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w otrębach z dodatkiem migdałów i natki pietruszki. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut.

Ogórka myjemy,  kroimy w plastry,  posypujemy solą i mieszamy, odstawiamy. W misce mieszamy jogurt, miód, musztardę i posiekany koperek. Dodajemy odsączone plastry ogórka. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy koperkiem. Podajemy z kotletami.