Kulebiak z kapustą i grzybami

Polecamy pyszny przepis na kulebiak. Można go zrobić z nadzieniem mięsnym lub z kapustą. My wybraliśmy nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów suszonych. Było pysznie.


Kulebiak  2szt

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g  drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 50 g stopionego masła  


Nadzienie

  • 50 g suszonych grzybów
  • 500 g kiszonej kapusty
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko

 

Ciasto drożdżowe

Zrobić rozczyn z drożdży, części mleka i mąki.

Do miski wsypać resztę mąki, dodać rozczyn i resztę mleka. Dodać sól oraz jajka i zacząć delikatnie mieszać, dodać roztopione masło i wyrabiać składniki przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Uformować kulę, odstawić w misce w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

 

Nadzienie

Grzyby suszone włożyć do większego garnka, zalać 1 szklanką gorącej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dodać kiszoną kapustę, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości przez ok. 30 minut. Dodać kminek i majeranek, usunąć ziele angielskie i listek laurowy. Wyjąć na deskę i posiekać.

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zrumienić na tłuszczu. Dodać posiekaną kapustę i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia i ostudzić.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, następnie podzielić na 2 części. Rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę nadzienia zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę i zlepić brzegi, położyć na papierze do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać kminkiem. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.

Obydwa kulebiaki odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.

Piec przez ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.