Polecamy pyszny przepis na kulebiak. Można go zrobić z nadzieniem mięsnym lub z kapustą. My wybraliśmy nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów suszonych. Było pysznie.
Kulebiak 2szt
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 50 g stopionego masła
Nadzienie
- 50 g suszonych grzybów
- 500 g kiszonej kapusty
- Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 1
łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 jajko
Ciasto
drożdżowe
Zrobić rozczyn z drożdży,
części mleka i mąki.
Do miski wsypać resztę mąki,
dodać rozczyn i resztę mleka. Dodać sól oraz jajka i zacząć delikatnie
mieszać, dodać roztopione masło i wyrabiać składniki przez ok. 10 - 15 minut aż
ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Uformować kulę, odstawić w misce
w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie
Grzyby suszone włożyć do
większego garnka, zalać 1 szklanką gorącej wody, dodać listek laurowy i ziele
angielskie. Dodać kiszoną kapustę, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować do
miękkości przez ok. 30 minut. Dodać kminek i majeranek, usunąć ziele angielskie
i listek laurowy. Wyjąć na deskę i posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w
kosteczkę, zrumienić na tłuszczu. Dodać posiekaną kapustę i mieszając smażyć
przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia i ostudzić.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i
chwilę powyrabiać, następnie podzielić na 2 części. Rozwałkować pierwszy
kawałek ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm,
wyłożyć połowę nadzienia zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę i
zlepić brzegi, położyć na papierze do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem
roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać kminkiem. Powtórzyć z drugim kawałkiem
ciasta.
Obydwa kulebiaki odstawić
na ok.
20 minut do podrośnięcia.
Piec przez ok. 40 - 45 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.