Knedle ze śliwkami

 Za oknem dziś paskudna, zimna aura. Od rana pada deszcz i nic nam się nie chce... Nic nam się nie chce? Nieprawda. Od rana pracujemy w kuchni. Polecamy nasze pyszne knedle z ciasta ziemniaczanego a za chwilę podzielimy się przepisem na ciasto ucierane ze śliwkami. Polecamy 


Składniki: 

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • sól
  • 250 g śliwek węgierek
  • cynamon
  • cukier puder
  • 400 g gęstej śmietany 18% lub 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego + 2 łyżki cukru 

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zemleć. Śliwki umyć, usunąć pestki, środki posypać cynamonem i cukrem. Ziemniaki wyłożyć na mąkę, dodać jajko i powoli łączyć składniki w jednolite ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formować knedle. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę. 


Zagotować dużą ilość osolonej wody, wrzucić knedle. Gotować od momentu wypłynięcia 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach. Knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym i cukrem, posypać cynamonem.