Za oknem dziś paskudna, zimna aura. Od rana pada deszcz i nic nam się nie chce... Nic nam się nie chce? Nieprawda. Od rana pracujemy w kuchni. Polecamy nasze pyszne knedle z ciasta ziemniaczanego a za chwilę podzielimy się przepisem na ciasto ucierane ze śliwkami. Polecamy
Składniki:
- 500 g
ziemniaków
- 1
jajko
- 200 g
mąki
- sól
- 250 g
śliwek węgierek
- cynamon
- cukier puder
- 400 g gęstej śmietany 18% lub 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego + 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zemleć. Śliwki umyć, usunąć pestki, środki posypać cynamonem i cukrem. Ziemniaki wyłożyć na mąkę, dodać jajko i powoli łączyć składniki w jednolite ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formować knedle. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę.
Zagotować dużą ilość osolonej wody, wrzucić knedle. Gotować od momentu wypłynięcia 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach. Knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym i cukrem, posypać cynamonem.