Mniammmm :) To ciasto wyszło nam pyszne. Dzielimy się przepisem.
CIASTO
250
g margaryny
250
g cukru
4
jajka
300
g mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
800
g śliwek węgierek
125
g zimnego masła
1
szklanka mąki
1/2
szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Wymieszać składniki na kruszonkę. Wstawić do lodówki.
Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na
połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blachę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę,. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.