Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

 Mniammmm :) To ciasto wyszło nam pyszne. Dzielimy się przepisem.


CIA​STO

250 g margaryny
250 g cukru
4 jajka
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
800 g śliwek węgierek

 KRUSZONKA
125 g zimnego masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru

 

PRZYGOTOWANIE

Wymieszać składniki na kruszonkę. Wstawić do lodówki.
Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blachę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę,. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować tylko do połączenia się składników. 

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.