Panna Cotta Kasi G.


Kasia podzieliła się z nami przepisem na pyszny deser. Znacie Panna Cottę? Narobiła nam dziewczyna smaka. Zdjęcie pochodzi z serwisu pixabay.

Składniki na 5 porcji:
3 łyżeczki żelatyny 
1 laska wanilii 
250 ml śmietanki kremówki 
250 ml mleka
80 g cukru
świeże owoce: maliny, truskawki sos owocowy 

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, dodać do mleka. Do garnuszka wlać śmietankę  i mleko, dodać cukier, ziarenka i laskę wanilii. Mieszać rózgą do rozpuszczenia cukru, zagotować. Dodać namoczoną żelatynę, mieszać aż żelatyna się rozpuści. Mieszaninę wlać do foremek (filiżanki, szklanki, pucharki itp) Odstawić do wystudzenia, wstawić do lodówki do stężenia.
Wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym.