Witamy. Dzisiaj przepis na wyjątkowy wyrób. Wyjątkowy z kilku powodów. Jest pyszna, elegancka, pięknie wygląda, świetnie smakuje a dla nas ma jeszcze jedno znaczenie. To ostatni wyrób jaki zrobiliśmy przed zawieszeniem zajęć i pracą zdalną. dzielimy się nim z Wami. Polecamy.
Oryginalny przepis na bezę pochodzi z bloga mojewypieki.pl.
Beza Pavlova
Oryginalny przepis na bezę pochodzi z bloga mojewypieki.pl.
Beza Pavlova
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250g serka mascarpone
- dekoracja z owoców
W misie
miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier,
stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej,
błyszczącej piany. Dodać soku z cytryny i ubić. Dodać
przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg,
nieduży, 23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować
wyrównując boki bezy łyżką. Wstawić do nagrzanego do
180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5
godziny.
Studzić w
lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzoną
bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone.
Udekorować świeżymi owocami.
Dekoracja z owoców:
cytryna, jabłko, gruszka
cukier 1/2 szklanki
woda 1 szklanka
cytryna, jabłko, gruszka
cukier 1/2 szklanki
woda 1 szklanka
Owoce cienko pokroić. Z wody i cukru sporządzić syrop, zagotować. Wrzucić owoce do wrzącego syropu na około 5 minut. Po tym czasie owoce wyjąć, odsączyć i suszyć w piekarniku nagrzanym do 100ºC przez około 30-40 minut.