Oponki Weroniki

Dzisiaj przepyszny przepis na oponki.
Przesłała go Weronika. Polecamy bardzo mocno.





Składniki:
500g półtłustego twarogu
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 szklanki mąki pszennej
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
1. Twaróg przeciśnij dwa lub trzy razy przez praskę. Przełóż do miski a następnie wsyp dwie szklanki mąki, sodę, cukier zwykły i waniliowy, wymieszaj.
2. Do masy twarogowej dodaj jajka i śmietanę - powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj i wyłóż wszystko na stolnicę. Zagnieć ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Rozwałkuj je na grubość około pół centymetra.
3. Przy pomocy niedużej szklanki wytnij około 30 kółek. Następnie weź kieliszek i w środku kółka wytnij drugie, mniejsze. 
4. Oponki wrzuć na głęboki i rozgrzany olej najlepiej w niskim garnku. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Wyłowione z tłuszczu kładź na wyłożonę ręcznikiem kuchennym talerze aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 
5. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem. Jako, że nie zawierają drożdży można je jeść na ciepło.