Dzisiaj przepyszny przepis na oponki.
Przesłała go Weronika. Polecamy bardzo mocno.
Składniki:
500g półtłustego twarogu
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 szklanki mąki pszennej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Twaróg przeciśnij dwa lub trzy razy przez praskę. Przełóż do miski a następnie wsyp dwie szklanki mąki, sodę, cukier zwykły i waniliowy, wymieszaj.
2. Do masy twarogowej dodaj jajka i śmietanę - powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj i wyłóż wszystko na stolnicę. Zagnieć ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Rozwałkuj je na grubość około pół centymetra.
3. Przy pomocy niedużej szklanki wytnij około 30 kółek. Następnie weź kieliszek i w środku kółka wytnij drugie, mniejsze.
4. Oponki wrzuć na głęboki i rozgrzany olej najlepiej w niskim garnku. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Wyłowione z tłuszczu kładź na wyłożonę ręcznikiem kuchennym talerze aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem. Jako, że nie zawierają drożdży można je jeść na ciepło.
Przesłała go Weronika. Polecamy bardzo mocno.
Składniki:
500g półtłustego twarogu
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 szklanki mąki pszennej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Twaróg przeciśnij dwa lub trzy razy przez praskę. Przełóż do miski a następnie wsyp dwie szklanki mąki, sodę, cukier zwykły i waniliowy, wymieszaj.
2. Do masy twarogowej dodaj jajka i śmietanę - powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj i wyłóż wszystko na stolnicę. Zagnieć ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Rozwałkuj je na grubość około pół centymetra.
3. Przy pomocy niedużej szklanki wytnij około 30 kółek. Następnie weź kieliszek i w środku kółka wytnij drugie, mniejsze.
4. Oponki wrzuć na głęboki i rozgrzany olej najlepiej w niskim garnku. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Wyłowione z tłuszczu kładź na wyłożonę ręcznikiem kuchennym talerze aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem. Jako, że nie zawierają drożdży można je jeść na ciepło.