Najlepsze pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem

Witajcie. Dzisiaj przepis na bardzo proste w wykonaniu pieczone pierogi z ciasta drożdżowego
z pieczarkami i serem. Mniam


Składniki na 20szt:
mąka pszenna 3 szklanki
ciepła woda 1 szklanka
drożdże 30g
olej 2 łyżki
jaja 1 szt
sól 1 łyżeczka

Farsz:
pieczarki 1 kg
ser żółty 200g
cebula 1szt
olej 2 łyżki
sól, pieprz

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać jajko, cukier, olej. Połączyć składniki i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 45minut.
Pieczarki i cebulę obrać, pokroić, ser zetrzeć. Na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i wszystko razem smażyć aż się zarumieni. Dodać sól i pieprz. Farsz przestudzić i połączyć z serem.
Ciasto rozwałkować cienko, kroić w kwadraty i formować pierogi z porcją farszu. Poukładać na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajem i piec w piekarniku nagrzanym do 200oC około 15 minut.