Rogaliki z marmoladą na powitanie szkoły

Dzisiaj z klasą kucharską upiekliśmy pyszne drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną. Zapraszamy po przepis na nasz blog.




Składniki na 24 sztuki:

mąka 250 g
masło 100 g
mleko 1/4 szklanki
drożdże 25 g
jajko 1 szt
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
nadzienie: marmolada różana


Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, masło roztopić. Do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jaja ubić z pozostałą ilością cukru. Wszystkie składniki ciasta połączyć, wyrobić gładkie, jednolite ciasto.


Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek.


Placek podzielić na 12 części. Na każdy trójkąt ciasta nałożyć marmoladę i formować rogaliki.


Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.  Piec około 15 minut. SMACZNEGO