Piernikowa choineczka

Wprawdzie jest już po świętach ale chcieliśmy podzielić się pomysłem na choinkę z piernika. Polecamy



Składniki:
mąka pszenna 400g
margaryna lub masło 100g
cukier puder 120g
miód sztuczny 100g
przyprawa do piernika 1szt
jaja 2szt
soda 1 łyżeczka
szczypta soli

Dodatkowo:
lukier z 2 białek i 300g cukru pudru
kolorowe posypki

Wykonanie:
Mąkę przesiać z sodą i solą. Margarynę rozpuścić w garnku dodać miód, cukier i przyprawę do piernika, lekko przestudzić. Mieszaninę wlać do mąki, dodać jajka i zarobić ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Ciasto cienko wałkować i wykrawać gwiazdki różnej wielkości (im wyższa ma być choinka tym więcej gwiazdek wypiekamy). Piec około 12 minut w temp 180oC.
Wypieczone gwiazdki dowolnie dekorować i montować choinkę sklejając ją za pomocą lukru.