Z okazji rocznicy 100-lecia odzyskania niepodległości proponujemy babeczki ze świątecznym akcentem. Mateusz zaprasza po przepis :)
Składniki na ciasto:
mąka pszenna 500g
cukier puder 150g
masło 200g
żółtka 2szt
jajko 1szt
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
szczypta soli
Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić co najmniej godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i formować babeczki, nakłuwać je widelcem.
Babeczki piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić. Zimne babeczki nadziewać kremem i dekorować.
sok wyciśnięty z 3 cytryn
cukier 1 szklanka (może być mniej)
masło 1szt
woda 1 szklanka
Budyń ugotować na wodzie z sokiem z cytryny, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Krem przełożyć do rękawa, nadziewać babeczki.
Dekoracja:
lukier plastyczny 150g
barwniki
Lukier zabarwić, wałkować, wykrawać dekoracje (kwiatki, listki itp)
mąka pszenna 500g
cukier puder 150g
masło 200g
żółtka 2szt
jajko 1szt
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
szczypta soli
Babeczki piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić. Zimne babeczki nadziewać kremem i dekorować.
Składniki na krem:
budyń 1sztsok wyciśnięty z 3 cytryn
cukier 1 szklanka (może być mniej)
masło 1szt
woda 1 szklanka
Budyń ugotować na wodzie z sokiem z cytryny, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Krem przełożyć do rękawa, nadziewać babeczki.
Dekoracja:
lukier plastyczny 150g
barwniki
Lukier zabarwić, wałkować, wykrawać dekoracje (kwiatki, listki itp)