Kruche świąteczne babeczki z kremem cytrynowym

Z okazji rocznicy 100-lecia odzyskania niepodległości proponujemy babeczki ze świątecznym akcentem. Mateusz zaprasza po przepis :) 



Składniki na ciasto:
mąka pszenna 500g
cukier puder 150g
masło 200g
żółtka 2szt
jajko 1szt
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
szczypta soli

Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić co najmniej godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i formować babeczki, nakłuwać je widelcem.


Babeczki piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić. Zimne babeczki nadziewać kremem i dekorować.

Składniki na krem:
budyń 1szt
sok wyciśnięty z 3 cytryn
cukier 1 szklanka (może być mniej)
masło 1szt
woda  1 szklanka

Budyń ugotować na wodzie z sokiem z cytryny, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Krem przełożyć do rękawa, nadziewać babeczki.



Dekoracja:
lukier plastyczny 150g
barwniki

Lukier zabarwić, wałkować, wykrawać dekoracje (kwiatki, listki itp)