Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe są pyszne, wilgotne i smakują każdemu. Wersja Mateusza to babeczka udekorowana czekoladą i maczkiem cukrowym. Zapraszamy


SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
170 g cukru
szczypta soli
skórka starta z 2 pomarańczy
2 łyżki cukru wanilinowego
2 jajka
250 ml  purée z pieczonej dyni
60 ml mleka
150 g masła, roztopionego

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.  Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, wanilię. Wymieszać.
W drugiej misce umieścić jajka razem z purée z dyni, dodać masło i mleko, wymieszać.
Wymieszać ze sobą składniki mokre i suche. Ciastem wypełnić foremkę na babeczki.
Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut.  Ozdobić stopioną czekoladą, udekorować.