Pierogi drożdżowe z pieczarkami i cukinią

Dzisiaj polecamy pierogi drożdżowe Mateusza z nadzieniem wytrawnym. Można zrobić je z mięsem, pieczarkami, szpinakiem itp. Nasz farsz składał się z cukinii, pieczarek, cebuli i sera żółtego. 



Składniki na ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
ciepła woda 1 szklanka
drożdże 50 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
żółtka 3 szt



Składniki na nadzienie:

pieczarki 500 g
cebula 1 duża szt
cukinia 1 mała szt
ser żółty 150 g
sól, pieprz
olej do smażenia

Dodatkowo:
jajko 1 szt

Sposób wykonania:
CIASTO: mąkę przesiać z solą do miski. W ciepłej wodzie rozprowadzić drożdże, dodać cukier, żółtka, olej i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.


Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać go do mąki i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


W czasie wyrastania dwukrotnie przebić ciasto.

NADZIENIE: warzywa i pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Zrumienić cebulę, dodać pieczarki i cukinię. Smażyć do momentu aż farsz lekko odparuje. Doprawić solą i pieprzem, lekko ostudzić. Dodać starty żółty ser.

PIEROGI: ciasto cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty, nakładać nadzienie i lepić pierogi.



Pierogi odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajem i piec 15-20 min. w temperaturze 190 stopni.