Krem z dyni i batatów

Nie ma to jak zupa krem z dyni z dodatkiem batatów. Mateusz dzieli się przepisem. Zapraszamy


Składniki:
dynia 1/2 szt (średniej)
batat 1szt
cebula 1szt
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 3szt
olej do smażenia
woda lub wywar warzywny 2litry
przyprawy: curry, sól, pieprz

Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Podsmazyć cebulę, dodać posiekany czosnek. Dodać warzywa, smażyć około 5 minut. Warzywa zalać wodą i gotować do miękkości. Zupę zblendować i doprawić.

Domowy groszek ptysiowy:
mąka 200g
masło 100g
woda 250ml
sól 1/2 łyżeczki
jajka 4-6szt

W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Garnek zestawić z kuchenki i dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając aby uniknąć powstania grudek.
Ponownie postawić garnek na płycie grzewczej i ogrzewać mieszając, aż masa stanie się gładka, lśniąca i zacznie odchodzić od ścian naczynia.
Naczynie zdjąć z kuchenki i mieszając lekko ostudzić. Dodawać po jednym jajku i ucierać do dokładnego połączenia. Ilość jaj może się zmieniać w zależności od ich wielkości.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować maleńkie kuleczki średnicy monety 20gr.

Uformowane wyroby wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po zrumienieniu uchylić drzwiczki piekarnika aby usunąć nadmiar pary. Pod koniec pieczenia obniżyć temperaturę do 180 stopni.

Czas pieczenia to około 10 minut.