Eklerki z kremem budyniowym

Dzisiaj Mateusz częstuje eklerkami z kremem waniliowym. Zapraszamy po przepis. 
 


Ciasto parzone (12 sztuk):
1/2 szklanki wody
60g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
W garnku zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na gotującą wodę wsypać mąkę i cały czas mieszając ogrzewać 2 minuty. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Dodawać po jednym jajku i ucierać aby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego (paski ciasta o wymiarach 10 cm długości i 3 cm szerokości). Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjąć, wystudzić na kratce, przekroić na 2 części.





Krem waniliowy:
300ml mleka
100g masła
2 żółtka
1 cukier waniliowy
4-g mąki pszennej
50g cukier
Połowę mleka zagotować. W drugiej połowie wymieszać żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy. Ugotować budyń. Ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przekładać korpusy eklerów.