Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną

Dzisiaj za oknem paskudna pogoda. Poprawiamy sobie nastrój pysznymi rogalikami własnoręcznie zrobionymi przez Mateusza. Polecamy przepis.




Składniki (na 2 blaszki rogalików):

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 50 g
żółtko 3 szt
cukier 5 łyżek
sól szczypta
olej 2 łyżki 
marmolada mały słoik



Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem, olejem, żółtkami. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 


Podrośnięty rozczyn dodać do mąki, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.




Ciasto cienko wałkować, formować rogaliki.




Piec 15 minut w temperaturze 200oC.