Tort kakaowy z kremem jogurtowym z chia

Dzisiaj mamy nieco zdrowszą propozycję ciasta. Klasyczny biszkopt kakaowy przełożyliśmy kremem jogurtowym z sokiem pomarańczowym i nasionami chia. Pycha



Ciasto biszkoptowe kakakowe:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części.

Krem jogurtowy z chia
jogurt naturalny duży 2szt
nasiona chia ¾ szklanki
serek waniliowy 2szt
cukier do smaku
żelatyna 1 opakowanie
Wymieszać jogurt z serkiem, dodać chia, doprawić do smaku i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie namoczyć żelatynę, upłynnić i dodać do kremu dokładnie mieszając. Powstałym kremem przełożyć  biszkopty.