Obwarzanki krakowskie... a właściwie nowosądeckie :)

Obwarzanki wcale nie okazały się takie trudne do zrobienia jak nam się wydawało. Polecamy wypróbować ten przepis. Nasze obwarzanki posypaliśmy makiem ale można użyć też soli, sezamu, nasion chia czy czarnuszki.


Składniki na 12 obwarzanków:
500 g mąki
50 g drożdży
100 ml mleka
100 ml wody
70 g margaryny
mak

Wykonanie:
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i letnią wodą.
Mąkę przesiać, dodać margarynę,  rozczyn  i wszystko dokładnie mieszać. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Uformować obwarzanki.
Obwarzanki wrzucać do wrzącej wody na kilka sekund. 
Układać obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym jajkiem i obsypać makiem
Piec do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (zajmie to ok. 20 minut w 200oC)