Gwiazda z domową nutellą

Domowa nutella jest pyszna. Zrobiliśmy ją z namoczonych w soku pomarańczowym daktyli, kakao i odrobiny mleka. Wykorzystaliśmy ją do wykonania pysznej gwiazdy z ciasta drożdżowego. 



SKŁADNIKI NA CIASTO:
450 g mąki tortowej
225 ml mleka, ciepłego
70 g cukru
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
30 g margaryny, roztopionej
szczypta soli
 DODATKOWO:
 200 g nutelli
1 jajko do posmarowania

Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodajemy  drożdże i zostawiamy przykryte na 15 min. Po tym czasie powinny być lekko spienione. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, roztopione masło oraz mieszankę mleka z drożdżami lub zaczyn ze świeżych. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy 30 cm i smarujemy nutellą. Formujemy gwiazdę.  Przekładamy na blaszkę do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem tylko ciasto pomijając miejsca z nutellą.


Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min do zarumienienia skórki.