Brioszki

Witajcie. Dzisiaj na zajęciach upiekliśmy pyszne brioszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem domowej, smażonej skórki pomarańczowej. Polecamy



Składniki:
100ml ciepłego mleka
20 g drożdży
4 szklanki mąki pszennej
5 dużych jajek
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki soli
175 g stopionego masła
skórka pomarańczowa

Ponadto:
1 jajko do posmarowania

Wykonanie:
Z mleka, drożdży i 3 łyżek mąki porządzić rozczyn. Mąkę przesiać do miski. Jajka ubić z cukrem. Sporządzić ciasto drożdżowe metodą dwufazową. Stopniowo do ciasta dodawać stopione masło. Wyrabiać. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i klejące. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Uformować brioszki. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.