czwartek, 5 października 2017

Beza Pawłowa z bitą śmietaną i malinami

Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak pysznego ciasta. Delikatna beza, pyszna bita śmietana i kwaskowate maliny to połączenie idealne. Polecamy.


Składniki:
białka 6 szt
cukier 300g
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana 30% 0,4l
świeże lub mrożony maliny 300g

Wykonanie:
Ubić białka na sztywno i rozpocząć powolne, stopniowe dodawanie cukru (łączny czas ubijania powinien wynieść około 15-20 minut). Na końcu dodać mąkę i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na blaszkę z papierem. Bezę wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 3 minuty. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut. Wystudzić. Bezę przełożyć na duży talerz, posmarować bitą śmietaną i udekorować malinami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz