Bezy, beziki, morengi....

Dzisiaj słodziutko, malinowo- bezowo. Zapraszamy po nasz przepis na pyszne bezy.


Składniki:
białka jaj 2szt
cukier kryształ 240g
szczypta soli

dodatkowo: kawa rozpuszczalna, dowolny krem do przełożenia bez (u nas bita śmietana z gotowym kremem malinowym)

Wykonanie:
Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli, partiami dodawać po łyżce cukru.  Czas ubijania powinien wynosić około 15 minut. Gotową masą napełnić rękaw cukierniczy i wyciskać bezy o różnych kształtach i rozmiarach na wyłożoną papierem blachę. Połowę bez można posypać kawą.
Bezy wstawić do piekarnika nagrzanego do 110oC na około godzinę. Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Gotowe bezy przełożyć kremem.