Mazurek z powidłem i kajmakiem

Dzisiaj upiekliśmy pyszny mazurek. Tradycyjne ciasto kruche przełożyliśmy powidłami i kajmakiem. Dekorację wykonaliśmy z czekolady plastycznej i kolorowych lukrów plastycznych. 


Składniki:
Ciasto:
mąka 400 g
masło 200 g
cukier puder 100 g
żółtka 3 szt
szczypta soli
śmietana 2 łyżki

Dodatkowo:
powidło śliwkowe 1 słoik
masa kajmakowa 1 puszka
czekolada plastyczna (150 g, przepis podamy w osobnym poście)
lukier królewski zabarwiony na różne kolory

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i dokładnie posiekać. Dodać resztę składników i szybko zarobić ciasto. Ciasto schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części, upiec. Jeden blat ciasta posmarować powidłem, nałożyć drugi blat ciasta i rozsmarować kajmak. Na wierzch ciasta nałożyć rozwałkowany płat czekolady plastycznej i dowolnie udekorować.