Tradycyjnie w Tłusty Czwartek raczymy się słodkimi pączkami. Polecamy przepis.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
100 - 150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
5 - 6 łyżek oleju
40 ml octu
sok i skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia (u nas olej i smalec)
marmolada różana
cukier puder
Sposób wykonania:
Mąkę pszenną przesiać. Z mleka, drożdży i części mąki sporządzić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawić do wyrośnięcia. Formować ręcznie niewielkie pączki, nadziewać marmoladą. Pączki odstawić do wyrośnięcia i smażyć na rumiano z dwóch stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
100 - 150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
5 - 6 łyżek oleju
40 ml octu
sok i skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia (u nas olej i smalec)
marmolada różana
cukier puder
Sposób wykonania:
Mąkę pszenną przesiać. Z mleka, drożdży i części mąki sporządzić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawić do wyrośnięcia. Formować ręcznie niewielkie pączki, nadziewać marmoladą. Pączki odstawić do wyrośnięcia i smażyć na rumiano z dwóch stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.