Tłusty Czwartek u Łakomczuchów - Chrusty

Najpyszniejsze faworki. Przepis zaczerpnięty od pana Pawła Małeckiego. Polecamy.


Składniki:
500 g mąki pszennej
8 żółtek
1 łyżka cukru pudru (oraz niewielka ilość do posypania gotowych chrustów)
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3-4 łyżki wódki lub octu (u nas ocet)
3-4 łyżki wody
1,5 szczypty soli
15 g masła, rozpuszczonego
1 l oleju rzepakowego

450 g mąki przesiewamy na blat lub stolnicę. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, 1,5 szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, ocet. Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy rozpuszczone masło i 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto siekamy, następnie zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, za pomocą wałka dobrze ubijamy ciasto w celu napowietrzenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.
Olej rzepakowy rozgrzewamy w garnku. Schłodzone ciasto odwijamy z folii spożywczej i bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto powinno być niemal przezroczyste) na blacie podsypanym mąką.
Formujemy chrusty, smażymy, odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.