Dużo się
u nas działo przed Świętami. Braliśmy udział w różnych warsztatach i
zaangażowaliśmy się w wiele przygotowań świątecznych. Prezentujemy dzisiaj
nasze piękne, cukierkowe domki piernikowe. W tym roku postanowiliśmy się
świetnie bawić przy ich wykonaniu wykorzystując wszystkie posypki, dekoracje i
lukry jakie wpadły nam w ręce. I tak oto powstały nasze pierniczkowe
chatki.
Przepis na pierniczki mamy ten sam
od lat, wypróbowany i sprawdzony.
Składniki na 2
domki:
mąka pszenna 400g
jaja 2szt
cukier puder 120g
masło 100g
miód 100g
przyprawa do piernika 1szt
soda 1 łyżeczka
jaja 2szt
cukier puder 120g
masło 100g
miód 100g
przyprawa do piernika 1szt
soda 1 łyżeczka
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Masło, miód i cukier zagotować i wystudzić. Do zimnej masy dodać przyprawę do piernika, jaja i sodę. Dodać mieszaninę do mąki, wyrobić jednolite ciasto.
Ciasto schłodzić, wałkować cienko i wykrawać elementy domku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut.
Mąkę przesiać na stolnicę. Masło, miód i cukier zagotować i wystudzić. Do zimnej masy dodać przyprawę do piernika, jaja i sodę. Dodać mieszaninę do mąki, wyrobić jednolite ciasto.
Ciasto schłodzić, wałkować cienko i wykrawać elementy domku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut.
Lukier królewski:
białka jaj 2szt
cukier puder około 400g
białka jaj 2szt
cukier puder około 400g
Wykonanie:
Białka ubić i dokładnie zmiksować z cukrem do momentu uzyskania jednolitego lukru o odpowiedniej gęstości. W razie potrzeb dosypać cukru. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego.
Za pomocą lukru zdobić i sklejać elementy domków.
Białka ubić i dokładnie zmiksować z cukrem do momentu uzyskania jednolitego lukru o odpowiedniej gęstości. W razie potrzeb dosypać cukru. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego.
Za pomocą lukru zdobić i sklejać elementy domków.