Drożdżówki z makiem

Dzisiaj proponujemy przepis na drożdżówki z makiem. Nasze drożdżówki są na prawdę pyszne. Polecamy.



Składniki na ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 5 łyżek
mleko 1 szklanka
żółtka 3 szt
cukier waniliowy 1szt
masło lub olej 3 łyżki
drożdże 50g
szczypta soli

Sposób wykonania ciasta:
Mąkę przesiać do miski. W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, cukier, olej. Połączyć rozczyn z mąką, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na masę makową:
1,5 szklanki maku
5 jajek
150 g rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
250 g margaryny
5 łyżek kaszy manny


Sposób wykonania masy makowej:
Mak zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Margarynę i cukier utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać żółtka, po kolei, cały czas ucierając.
Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do wcześniej utartej masy. Następnie dodać zmielony mak, skórkę otartą z pomarańczy i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.


Ciasto rozwałkować, nałożyć masę makową i zwinąć w rulon. Rulon pokroić na 3-4 cm szerokości pasy. Każdy pas zwinąć dwa razy wokół środka (jak spiralkę). Drożdżówki posmarować masą jajową i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200oC około 15-20 minut.