To danie to prawdziwy hit. Bardzo polubiliśmy smak ciasta kruchego z dodatkiem musu z pieczonej dyni. Polecamy
Sposób wykonania:
mąka
250g
masło
80g
puree z
dyni pół szklanki
szczypta
soli
łyżeczka
proszku do pieczenia
2 jaja
Z
podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce około 40 minut.
Składniki
na nadzienie:
pierś z
kurczaka 3szt
cebula 2
duże sztuki
czosnek
1 ząbek
marchew
1szt
pietruszka
1szt
seler ¼
szt
dynia
200g
ser
żółty 100g
jogurt
naturalny 1szkl
jaja
2szt
szczypior
z cebuli dymki
olej
przyprawy:
sól, pieprz, zioła zamiast soli, szczypta curry i czosnku
Cebulę
pokroić w piórka, zezłocić na oleju. Dodać piersi pokrojone w kostkę,
przesmażyć około 5 minut. Na patelnię wrzucić tarte warzywa i szczypior,
nadzienie doprawić. Dodać tarty ser. Z jogurtu i jaj sporządzić jednolity sos,
doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem i
podpiec około 10 minut w 200oC. Na podpieczony spód wyłożyć
nadzienie i sos. Piec 30 minut w temperaturze 180oC.