Tarta dyniowa z kurczakiem i warzywami

To danie to prawdziwy hit. Bardzo polubiliśmy smak ciasta kruchego z dodatkiem musu z pieczonej dyni. Polecamy



Sposób wykonania:
mąka 250g
masło 80g
puree z dyni pół szklanki
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce około 40 minut.

Składniki na nadzienie:
pierś z kurczaka 3szt
cebula 2 duże sztuki
czosnek 1 ząbek
marchew 1szt
pietruszka 1szt
seler ¼ szt
dynia 200g
ser żółty 100g
jogurt naturalny 1szkl
jaja 2szt
szczypior z cebuli dymki
olej 
przyprawy: sól, pieprz, zioła zamiast soli, szczypta curry i czosnku


Cebulę pokroić w piórka, zezłocić na oleju. Dodać piersi pokrojone w kostkę, przesmażyć około 5 minut. Na patelnię wrzucić tarte warzywa i szczypior, nadzienie doprawić. Dodać tarty ser. Z jogurtu i jaj sporządzić jednolity sos, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem i podpiec około 10 minut w 200oC. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i sos. Piec 30 minut w temperaturze 180oC.