Pyszne, puszyste i wilgotne babeczki dyniowe to idealny sposób na poprawę humoru w szare, listopadowe dni. Przepis znaleźliśmy na blogu Kwestia Smaku. Polecamy
Składniki:
300 g mąki
pszennej np. tortowej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
200 g purée z
pieczonej dyni
60 ml mleka
150 g masła,
roztopionego
170 g cukru
szczypta soli
skórka starta
z 2 pomarańczy
2 łyżki cukru
wanilinowego
2 jajka
Piekarnik nagrzać do
190 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do
pieczenia i sodą. Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, wanilię. Wymieszać i
odstawić. W drugiej misce
roztrzepać widelcem jajka razem z purée z dyni. Dodać roztopione masło i mleko,
wymieszać. Połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu położyć pokrojone śliwki i
jabłka.
Piec przez około 18-20 minut. Posypać cukrem pudrem.