Babeczki dyniowe z jabłkami i śliwkami

Pyszne, puszyste i wilgotne babeczki dyniowe to idealny sposób na poprawę humoru w szare, listopadowe dni. Przepis znaleźliśmy na blogu Kwestia Smaku. Polecamy 


Składniki:

300 g mąki pszennej np. tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g purée z pieczonej dyni
60 ml mleka
150 g masła, roztopionego
170 g cukru
szczypta soli
skórka starta z 2 pomarańczy
2 łyżki cukru wanilinowego
2 jajka

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.  Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, wanilię. Wymieszać i odstawić. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka razem z purée z dyni. Dodać roztopione masło i mleko, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu położyć pokrojone śliwki i jabłka. 



Piec przez około 18-20 minut. Posypać cukrem pudrem.