Rogaliki z marmoladą

Przepisów na rogaliki drożdżowe z marmoladą jest mnóstwo. My dzisiaj dzielimy się naszym przepisem na te słodkie rogale. Polecamy


Składniki na 16 rogalików:
mąka pszenna 500g
sól 1 łyżeczka
cukier 4 łyżki
drożdże 25g
mleko 1 szklanka
stopione masło 3 łyżki

Dodatkowo:
marmolada

Drożdże, cukier i masło rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, dodać podrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątnych części. Każdy trójkąt zwinąć w rogalik z łyżeczką marmolady. Rogaliki ponownie odstawić do wyrośnięcia, posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190stopni piekarnika na około 20 minut.