Dzisiaj upiekliśmy
pyszne kruche ciasteczka z bezą, przełożone kremem budyniowym.
Zapraszamy
Składniki:
Ciasto kruche:
mąka 2 szklanki
margaryna 1szt
żółtka 3szt
Beza:
białka 3szt
cukier puder 2 szklanki
Krem:
mleko ½ l
cukier waniliowy 1szt
cukier 5 łyżek
margaryna 1szt
mąka krupczatka 4 łyżki
Dodatkowo:
kokos do obtoczenia
Sposób wykonania:
Ciasto: mąkę przesiać, dodać żółtka i margarynę. Posiekać nożem, zarobić ciasto, schłodzić 30 min. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Na połowę krążków wycisnąć bezę. Ciastka upiec.
Beza: ubić białka stopniowo dodając cukier puder. Przełożyć bezę do worka cukierniczego. Wyciskać bezę.
Krem: 1 szklankę mleka zagotować, w drugiej szklance rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z margaryną.
Przełożyć ciasteczka kremem i obtoczyć w kokosie.
Ciasto kruche:
mąka 2 szklanki
margaryna 1szt
żółtka 3szt
Beza:
białka 3szt
cukier puder 2 szklanki
Krem:
mleko ½ l
cukier waniliowy 1szt
cukier 5 łyżek
margaryna 1szt
mąka krupczatka 4 łyżki
Dodatkowo:
kokos do obtoczenia
Sposób wykonania:
Ciasto: mąkę przesiać, dodać żółtka i margarynę. Posiekać nożem, zarobić ciasto, schłodzić 30 min. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Na połowę krążków wycisnąć bezę. Ciastka upiec.
Beza: ubić białka stopniowo dodając cukier puder. Przełożyć bezę do worka cukierniczego. Wyciskać bezę.
Krem: 1 szklankę mleka zagotować, w drugiej szklance rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z margaryną.
Przełożyć ciasteczka kremem i obtoczyć w kokosie.