Dzisiaj postanowiliśmy upiec brioszki czyli pyszne bułeczki z ciasta drożdżowego. Udekorowaliśmy je polewą z gorzkiej czekolady. Polecamy.
Składniki:
1/3 szklanki ciepłego
mleka
20 g drożdży
3,5 szklanki mąki
pszennej
4 duże jajka
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki soli
170 g masła
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1
łyżką mleka, do posmarowania
czekolada gorzka
Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i części mąki, odstawić do
wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem, masło roztopić i ostudzić. Wyrośnięty rozczyn
i napowietrzone jaja dodać do mąki z solą i wyrabiać ciasto stopniowo dodając
masło. Wyrabiać do całkowitego wchłonięcia masła przez ciasto. Ciasto przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie ciasto
przebić i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować broszki. Posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 190ºC
przez około 30 - 40 minut.