Brioszki

Dzisiaj postanowiliśmy upiec brioszki czyli pyszne bułeczki z ciasta drożdżowego. Udekorowaliśmy je polewą z gorzkiej czekolady. Polecamy.


Składniki:
1/3 szklanki ciepłego mleka
20 g drożdży
3,5 szklanki mąki pszennej
4 duże jajka
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki soli
170 g masła

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
czekolada gorzka

Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i części mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem, masło roztopić i ostudzić. Wyrośnięty rozczyn i napowietrzone jaja dodać do mąki z solą i wyrabiać ciasto stopniowo dodając masło. Wyrabiać do całkowitego wchłonięcia masła przez ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie ciasto przebić i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Z ciasta uformować broszki. Posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.