Powitalne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Nowy rok szkolny 2016/2017 powitaliśmy pysznym drożdżowym ciastem ze śliwkami i kruszonką. Polecamy nasz przepis.




Ciasto:
drożdże 30g
mleko 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1szt
szczypta soli
olej 3 łyżki
jajko 1szt
żółtka 2szt
mąka 3 i 1/4szklanki
śliwki węgierki 1kg

Kruszonka:
mąka pszenna 180g
cukier 100g
roztopione masło 125g

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i olej. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników do mąki i wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Przygotować kruszonkę. Dużą blachę wyłożyć papierem. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć przekrojone na pół i wydrążone śliwki, posypać kruszonką.
Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.