Pierś gęsi na warzywach korzeniowych

Polecamy serdecznie nasz sposób na pyszną gęsinę. 



Gęś:
filet z piersi gęsi 500g
śliwki suszone 100g
cebula 1szt
czosnek 2 ząbki
sól, majeranek
świeży rozmaryn

Pierś z gęsi, umyj i natrzyj przyprawami. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Mięso obsmaż na patelni do momentu zarumienienia.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż śliwkami suszonymi, cebulą, czosnkiem, rozmarynem  i  upiecz w piekarniku do miękkości
Powstały podczas pieczenia sos zredukuj i zmiksuj, dopraw do smaku

Puree z selera:
seler 1 szt
ziemniaki 2 szt
masło  80 g
śmietanka 50 ml
gałka muszkatołowa
sól
pieprz czarny

Selera oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy
Dodajemy śmietankę oraz pokrojone w kostkę masło
Miksujemy na gładką masę
Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy

   
Karmelizowane buraki z borówkami:
buraki 3szt
miód 1 łyżka
czerwone wino 100ml
borówki 50g
masło klarowane 1 łyżka
Buraki ugotuj w skórce, obierz i pokrój
Rozgrzej masło i przesmaż buraki
Dodaj łyżkę miodu, czerwone wino i borówki, duś przez chwilę

GARNI
Glazurowana młoda marchew:
marchew pęczek
masło klarowane
sól, pieprz
Marchew oczyść, wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła, soli i ugotuj
Ugotowaną marchew przesmaż na maśle klarowanym, dopraw solą i pieprzem

Szałwia smażona:
szałwia
olej
Olej rozgrzej, wrzuć kilka listków szałwi

Kiełki rzodkiewki i listki buraka