Polecamy serdecznie nasz sposób na pyszną gęsinę.
Gęś:
filet z piersi gęsi 500g
śliwki suszone 100g
cebula 1szt
czosnek 2 ząbki
sól, majeranek
świeży rozmaryn
• Pierś z gęsi, umyj i natrzyj przyprawami. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Mięso obsmaż na patelni do momentu zarumienienia.
• Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż śliwkami suszonymi, cebulą, czosnkiem, rozmarynem i upiecz w piekarniku do miękkości
• Powstały podczas pieczenia sos zredukuj i zmiksuj, dopraw do smaku
Puree z selera:
seler 1 szt
ziemniaki 2 szt
masło 80 g
śmietanka 50 ml
gałka muszkatołowa
sól
pieprz czarny
• Selera oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy
• Dodajemy śmietankę oraz pokrojone w kostkę masło
• Miksujemy na gładką masę
• Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy
Karmelizowane buraki z borówkami:
buraki 3szt
miód 1 łyżka
czerwone wino 100ml
borówki 50g
masło klarowane 1 łyżka
• Buraki ugotuj w skórce, obierz i pokrój
• Rozgrzej masło i przesmaż buraki
• Dodaj łyżkę miodu, czerwone wino i borówki, duś przez chwilę
GARNI
Glazurowana młoda marchew:
marchew pęczek
masło klarowane
sól, pieprz
• Marchew oczyść, wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła, soli i ugotuj
• Ugotowaną marchew przesmaż na maśle klarowanym, dopraw solą i pieprzem
Szałwia smażona:
szałwia
olej
• Olej rozgrzej, wrzuć kilka listków szałwi
Kiełki rzodkiewki i listki buraka
Gęś:
filet z piersi gęsi 500g
śliwki suszone 100g
cebula 1szt
czosnek 2 ząbki
sól, majeranek
świeży rozmaryn
• Pierś z gęsi, umyj i natrzyj przyprawami. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Mięso obsmaż na patelni do momentu zarumienienia.
• Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż śliwkami suszonymi, cebulą, czosnkiem, rozmarynem i upiecz w piekarniku do miękkości
• Powstały podczas pieczenia sos zredukuj i zmiksuj, dopraw do smaku
Puree z selera:
seler 1 szt
ziemniaki 2 szt
masło 80 g
śmietanka 50 ml
gałka muszkatołowa
sól
pieprz czarny
• Selera oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy
• Dodajemy śmietankę oraz pokrojone w kostkę masło
• Miksujemy na gładką masę
• Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy
Karmelizowane buraki z borówkami:
buraki 3szt
miód 1 łyżka
czerwone wino 100ml
borówki 50g
masło klarowane 1 łyżka
• Buraki ugotuj w skórce, obierz i pokrój
• Rozgrzej masło i przesmaż buraki
• Dodaj łyżkę miodu, czerwone wino i borówki, duś przez chwilę
GARNI
Glazurowana młoda marchew:
marchew pęczek
masło klarowane
sól, pieprz
• Marchew oczyść, wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła, soli i ugotuj
• Ugotowaną marchew przesmaż na maśle klarowanym, dopraw solą i pieprzem
Szałwia smażona:
szałwia
olej
• Olej rozgrzej, wrzuć kilka listków szałwi
Kiełki rzodkiewki i listki buraka