Owsiany tort marchewkowo- szpinakowy

Zgodnie z tematem przewodnim konkursu nasz tort musieliśmy nieco zmodyfikować by był choć troszkę zdrowszy. Zastąpiliśmy mąkę pszenną mąką owsianą, zmniejszyliśmy ilość cukru i wykonaliśmy blaty z warzyw. Efekt końcowy był bardzo przyjemny. Tort obłożyliśmy ręcznie malowanym piernikowym płotkiem a na szpinakowej trawce posadziliśmy kwiaty cukrowe. Polecamy



Ciasto szpinakowe:
mrożony szpinak 450g
jajka 3szt
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
mąka owsiana 2szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, powoli wlewając olej i nadal mieszamy. Wsypujemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Kakaowy biszkopt owsiany:
jaja 10szt
cukier 8 łyżek
mąka owsiana 6 łyżek
kakao 3 czubate łyżki
szczypta proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i po kolei dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce sypkich produktów. Ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku około 45 minut.

Ciasto marchewkowe:
marchew obrana i starta na drobnych oczkach 270 g
 jaja 4 szt
olej 1 szklanka
mąka owsiana 400 g
cukier 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
soda 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
szczypta soli

Marchewki umieścić w naczyniu, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piec w temp. 180 stopni C około 35-40 minut.

Krem śmietankowy:
śmietana 30% 400ml
czekolada biała 3szt
serek mascarpone 500g

Śmietanę zagotować z białą czekoladą, wystudzić. Do zimnej śmietany dodać serek ubijać do otrzymania właściwej konsystencji.

Powstałym kremem przełożyć tort, zasmarować boki i posypać pokruszonym ciastem szpinakowym.