To ciasto bardzo nam wszystkim smakowało. Jak widać jury również przypadło do gustu. Polecamy
Ciasto korzenne:
suszone śliwki 50g
orzechy laskowe 50g
migdały 50g
masło 125g
mąka owsiana 500g
soda oczyszczona 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
przyprawa do piernika 2 łyżeczki
jaja 4szt
cukier 250g
jogurt naturalny 350ml
miód 150g
powidło śliwkowe 4 łyżki
• Masło rozpuść, odstaw do wystygnięcia
• Do miski przesiej mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika
• Jaja oraz cukier utrzyj na puszystą masę, dodaj miód, jogurt
• Powoli dodawaj produkty suche i wymieszaj delikatnie na gładkie ciasto
• Pod sam koniec dodaj posiekane bakalie, powidło i wystudzony tłuszcz
• Ciasto przełóż na blaszkę, piecz około godziny w temperaturze 160oC
Panna Cotta Jagodowa:
śmietana 30% 400ml
mleko 400ml
cukier 80g
żelatyna 30g
• Śmietanę połącz z mlekiem i zagotuj, dodaj cukier i jagody
• Płyn zmiksuj i przecedź przez gęste sito
• Żelatynę namocz w zimnej wodzie, dodaj do płynu
• Wylej na blaszkę na wysokość około 1cm i wystudź
Śliwki w czerwonym winie:
śliwki 300g
miód 2 łyżki
czerwone wino 100ml
klarowane masło 1 łyżka
• Śliwki usmaż na maśle klarowanym
• Dodaj miód, czerwone wino, zredukuj i odstaw
Ciasto pokrój na mniejsze kwadraty. Nałóż na nie kwadraty panna cotty. Na ciasto wyłóż śliwki i owoce, udekoruj porcją sosu i posyp pokruszoną bezą.