Dzisiaj nasz pomysł na półkruche ciasto z pysznymi leśnymi, kwaskowatymi owocami. Polecamy
Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtka 2szt
śmietana kwaśna 4 łyżki
masło 100 g
szczypta soli
Kruszonka:
masło 100g
cukier puder 1/2 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
Dodatkowo:
mrożone owoce leśne 500g
Sposób wykonania:
Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i siekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto, schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem i podpiec 25 minut w 180 stopniach C. W czasie gdy ciasto się piecze przygotować kruszonkę. Na podpieczony spód wyłożyć mrożone owoce i posypać całość kruszonką. Ciasto piec jeszcze 30 minut.