Wiosenny tort kawowy

Witamy po przerwie pysznym tortem kawowym. 


Składniki na biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na krem kawowy:
2 kostki masła
2 budynie śmietankowe
1/2 l mleka
150 g cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dekoracja:
lukier plastyczny

Wykonanie:
Jaja zdezynfekować wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Wsypać mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać ciasto. Ciasto przełożyć do formy i piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na 3 części.
Ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Dodać kawę i dokładnie wymieszać.
Biszkopt przełożyć kremem i zasmarować boki tortu.



Ciasto udekorować lukrem plastycznym.