Tort czekoladowy

Na poprawę humoru w brzydki, pochmurny dzień proponujemy tort potrójnie czekoladowy ;) 


Biszkopt kakaowy:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka oraz przesiane z kakaem i proszkiem do pieczenia mąki, delikatnie zamieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.

Krem kakaowy:
2 budynie śmietankowe
0,5 l mleka
150 g cukru
4 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
300 g masła

Ugotować budyń. Do ciepłego budyniu dodać kakao i kawę oraz połowę cukru, wymieszać i wystudzić. Masło utrzeć na puch z pozostałą częścią cukru, dodawać zimny budyń. Powstałym kremem przełożyć ciasto.

Syrop do nasączania:
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Syrop gotujemy do momentu zgęstnienia, studzimy i używamy do nasączenia biszkoptów.

Polewa kakaowa:
5 łyżek kakao
100 g cukru pudru
150 g margaryny
4 łyżki mleka
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody aż napęcznieje. Pozostałe składniki zagotować w rondelku. Upłynnić żelatynę i dodać do reszty składników. Polewę wystudzić. Wylać na tort.